Οδηγίες λήψεως δειγμάτων εργαστηριακών εξετάσεων

Για την σωστότερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή των εξετάσεων παραθέτουμε χρήσιμες πληροφορίες για την προετοιμασία των ασθενών.

α. Αιμοληψίες

  • Η διερεύνηση λειτουργίας του θυρεοειδούς μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Η νηστεία δεν είναι απαραίτητη. Σε ασθενείς που υποβάλλονται σε φαρμακευτική αγωγή, συνιστάται λήψη του αίματος πριν από τη λήψη του φαρμάκου.
  • Η ανάλυση επιπέδων ορμονών ή/και ανδρογόνων μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Η νηστεία δεν είναι απαραίτητη. Τυχόν λήψη φαρμακευτικής αγωγής (αντιβίωση, αντισυλληπτικά κ.α.) λαμβάνεται υπόψη. Η εκτίμηση των εξετάσεων γίνεται κατά προτίμηση στην αρχή του κύκλου (2η-5η ημέρα).Η εκτίμηση τιμών οιστραδιόλης και προγεστερόνης γίνεται αργότερα (14η ημέρα και 21η ημέρα, αντίστοιχα).
  • Η ανάλυση επιπέδων ογκολογικών δεικτών μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Η νηστεία δεν είναι απαραίτητη.
  • Η ανάλυση επιπέδων ινσουλίνης και πεπτιδίου-C πραγματοποιείται πρωινές ώρες μετά από 8ωρη τουλάχιστον νηστεία.
  • Η ανάλυση επιπέδων ρενίνης πραγματοποιείται είτε σε ύπτια είτε σε όρθια στάση. Στην 1η περίπτωση ο ασθενής παραμένει ξαπλωμένος για 2 ώρες και η λήψη να γίνει σε αυτή τη θέση, ενώ στην 2η ο ασθενής πρέπει να μείνει για 2 ώρες όρθιος και η λήψη να γίνει καθιστός. Φάρμακα όπως υπερτασικά, κυκλική προγεστερόνη, οιστρογόνα, διουρητικά πρέπει να διακόπτονται το λιγότερο για 2 εβδομάδες μέχρι και 4 εβδομάδες πριν. Δεν επιτρέπεται καφεΐνη πριν ή κατά την διάρκεια της λήψης.
  • Η ανάλυση επιπέδων φαρμάκων πραγματοποιείται πρωινές ώρες, χωρίς να έχει γίνει λήψη της φαρμακευτικής αγωγής.
  • Η μέτρηση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης (τεστ κυήσεως) θα πρέπει να πραγματοποιείται από την 2η ημέρα καθυστέρησης της εμμήνου ρήσεως και μετά.
  • Η αιμοληψία για την ανάλυση προγεννητικού ελέγχου χρωμοσωμικών ανωμαλιών πραγματοποιείται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Η νηστεία δεν είναι απαραίτητη.
  • Ο προγεννητικός έλεγχος χρωμοσωμικών ανωμαλιών εμβρύου πραγματοποιείται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ενώ έχει προηγηθεί ο υπέρηχος είτε την ίδια ημέρα είτε την προηγούμενη. Η νηστεία δεν είναι απαραίτητη.


β. Συλλογή Ούρων 24ώρου

Στην αρχή της συλλογής ούρων 24ώρου, απαραίτητο είναι σημειωθεί η ώρα έναρξης στο δοχείο συλλογής. Ο χρόνος έναρξης και τερματισμού είναι σημαντικός ώστε να μην γίνει λήψη λιγότερου ή περισσότερου όγκου ούρων. Αρχίζοντας τη συλλογή των ούρων, τα πρώτα πρωινά ούρα, π.χ. στις 7.00π.μ., αποβάλλονται και δεν συλλέγονται στο δοχείο. Όλα τα ούρα της ημέρας και της νύχτας και τα πρώτα πρωινά ούρα της επόμενης ημέρας (ούρα τελευταίας ούρησης), π.χ. στις 7.00π.μ., προστίθενται στο δοχείο συλλογής. Σημαντικό είναι να μην χαθούν ούρα στην διάρκεια τα συλλογής, αλλιώς θα πρέπει η διαδικασία να διακοπεί και να αρχίσει εν νέου. Τα ούρα διατηρούνται σε δροσερό περιβάλλον ή κατά προτίμηση στο ψυγείο-συντήρηση. Η προμήθεια των δοχείων συλλογής γίνεται από το φαρμακείο.